An Unusual Room Divider at Venice Architecture Biennale 2012

Posted on Updated on

Following another one of my posts from the Venice Architecture Biennale, “An Unusual Gateway to Science”, again I have found another weird – yet quirky! – design within such an architecturally prestigious exhibition.

Inside the Dutch Pavilion, curtains (as shown below) glide along tracks on the ceiling to constantly re-design the space.

Curtains at the Dutch Pavilion for Venice Architecture Biennale 2012

The curtains are made up of panels with various materials to outline the different levels of opacity, including heavy velvet and shiny metallics.

Curtains at the Dutch Pavilion for Venice Architecture Biennale 2012

The curtains act not only as room dividers but also to outline the quantity of empty buildings available for reuse. This hints at the possibilities for transforming  existing and underused space.

Curtains at the Dutch Pavilion for Venice Architecture Biennale 2012

I think this new intervention really outlines all its intended messages – we should be doing something about all of the buildings and space which are unoccupied – they can be transformed into something useful, intellectual and striking. In my opinion, this should always be something the architects and designers look for in new projects.

For more information, or photographs:

http://www.dezeen.com/

http://www.dezeen.com/2012/08/29/dutch-pavilion-at-venice-architecture-biennale-2012/ ]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s